• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

EUROPA ULAŽE U RURALNA PODRUČJA-Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Pučišća sufinancirane iz Europskog fonda za ruralni razvoj Ispis E-mail

novost







Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Pučišća usvojene na sjednici Općinskog vijeća Općine Pučišća dana 04. ožujka 2016. godine, a objavljene u Službenom glasniku Općine Pučišća br. 2/16 od 07. ožujka 2016. godine sufinancirane su iz PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA 2014. - 2020., Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja i to u udjelu od 85% ukupnih troškova dok je ostatak sredstava osiguran iz Proračuna Republike Hrvatske.

Naime, u travnju 2015. godine Općinsko vijeće donijelo je Odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pučišća (Službeni glasnik Općine Pučišća broj 3/15), a kao stručni izrađivač odabran je URBOS d.o.o. iz Splita.

Općina Pučišća je u svibnju prošle godine podnijela zahtjev za potporu putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na Natječaj za provedbu podmjere 7.1., operacija 7.1.1. „Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine, a 13. svibnja 2016. godine donesena je Odluka o dodjeli sredstava Općini Pučišća u ukupnom iznosu od 108.750,00 kn (100% ukupnog troška izrade).

Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Pučišća temeljni su dokument za daljnji razvoj naše Općine koji osigurava provedbu Strateškog programa projekata Općine Pučišća za razdoblje 2014.-2020 godine (Službeni glasnik Općine Pučišća br. 6/14) s osnovnim ciljem zaustavljanja procesa depopulacije.


Evo nekoliko važnijih novina koje donose Izmjene i dopune Plana:

  1. Otvaranje novih kamenoloma – planirana su nova istražna područja Duboka, Krponji rat, Klinja glava, Konopikova istok i Bračuta zapad, a nekim postojećim poljima su proširene granice. Ucrtan je i odvojak od ceste Pučišća-Povlja prema teretnoj luci Veselje i eksploatacijskim poljima.

  2. Produljenje uzletno-sletne staze Zračne luke Brač – na prijedlog Aerodroma Brač d.o.o., planirano je produljenje staze sa 1440 m na 1760 m. Umjesto sadašnjih lokalnih linija s avionima kapaciteta 50-tak putnika, nakon produljenja staze, na brački aerodrom moći će slijetati mlazni avioni regionalnih linija kapaciteta do 150 putnika.

  3. Izgradnja vinarskih podruma s pratećim sadržajima na lokaciji Grabice – na prijedlog tvrtke Jako vino d.o.o. iz Bola, planirana je manja gospodarska zona uz državnu cestu Gornji Humac-Bol za izgradnju podruma s kušaonicom i ugostiteljskim sadržajima. Projekt se planira financirati iz tzv. Vinske omotnice, a nakon dovršetka se očekuje zapošljavanje novih radnika, uglavnom prehrambene i ugostiteljske struke.

  4. Ugostiteljsko-turistička zona Luka – usklađenjem s Prostornim planom SDŽ i po prijedlogu investitora, tvrtke Luke Jadrana d.o.o. iz Splita, planirana je nova turistička zona tipa T2 u uvali Luke s južne strane Crnog rata. Zona je površine 17 ha, a u njoj se predviđa izgradnja hotela i luksuznih vila kapaciteta do 700 kreveta, privezišta za jahte, uređenje plaže te sportsko-rekreacijskih, ugostiteljskih i zabavnih sadržaja. Do sada je u pripremu projekta uloženo više od 40 milijuna kuna, a nakon njegovog završetka očekuje se otvaranje oko 140 radnih mjesta različitog profila-od kuhara, konobara, trgovaca i ekonomista do turističkih menadžera. Uspješnom realizacijom ovog projekta, Općina Pučišća postaje značajna turistička destinacija, a posljedičan rast prihoda općinskog i proračuna turističke zajednice omogućit će rješavanje nagomilanih problema u izgradnji komunalne, društvene i turističke infrastrukture (cesta Talija-Batak, cesta uz Solinski dolac, plaže i dr.).

  5. Turistička zona Stipanska luka – ova zona unutar naselja svedena je na logičnu prostornu cjelinu (ispod ceste prema Jadrankamenu) te je osiguran prostor za uređenje trga ispred nove mrtvačnice uz izmještanje postojeće ceste. U sklopu zahvata obveznog urbanističkog plana uređenja, moguće je, uz ograničenja koja može dati studija utjecaja na okoliš, konzervatorski elaborat ili maritimna studija, planirati uređenje luke nautičkog turizma kapaciteta do 130 vezova. Luku nije moguće graditi bez prethodne izgradnje hotela visoke kategorije kapaciteta do 250 kreveta s pratećim ugostiteljskim, sportsko-rekreacijskim i zabavnim sadržajima. U tijeku je provedba granice pomorskog dobra kroz katastar te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kroz stečajni postupak nad Jadrankamenom, a kojim postupkom se predlaže da vlasnik ove nekretnine postane Republika Hrvatska.

  6. Gospodarska zona Pučišća (Brdarina) izdvojena je kao poseban urbanistički plan čime se olakšava njezin daljnji razvoj, a planirana je i nova komunalno-servisna zona na bivšoj bazi Viadukta kod Pražnica. U ovoj zoni čija je prednost da se radi o zemljištu u većinskom vlasništvu RH, sa relativno jednostavnim pristupom komunalnoj infrastrukturi (državna cesta, vodosprema Pražnica, energetika i telefonija na ulazu u zonu) planiraju se benzinska stanica, autopraonica, ugostiteljski sadržaji i servisi te manji proizvodni pogoni.

  7. Odredbama Plana omogućena je izgradnja objekata na poljoprivrednom zemljištu za pružanje turističkih usluga u seljačkim domaćinstvima uz određena zakonska i planska ograničenja.

  8. Unutar svih naselja olakšana je gradnja na neizgrađenim područjima, a jedini urbanistički plan za stambenu izgradnju potrebno je donijeti za područje Pučišća-sjever (Talija-Batak). Zainteresirani investitori se Planom potiču na zajedničko ulaganje u komunalnu infrastrukturu kao što je to slučaj za područje Solinskog dolca gdje potrebno projektirati cestu prema obilaznici.

  9. Pojačan je stupanj zaštite za neka osjetljiva područja uz povijesnu jezgru naselja čime je onemogućeno projektiranje bojanih fasada i moderne gradnje u tim područjima.

  10. Prostornim planom je predviđena mogućnost projektiranja i pribavljanja dozvola za uređenje plaže Treće lučice (potez do ulaza u kamenolom Punta) te završetka mosta na sv. Roku, a predviđeni su i drugi zahvati na uređenju obalnog pojasa i plaža.

  11. Osigurani su preduvjeti za gradnju Društvenog centra u Parku hrvatskih branitelja u Pučišćima.

  12. Omogućena je realizacija sunčane elektrane na granici prema Općini Selca, a u planu je i golfsko igralište bez zgrada za smještaj u blizini aerodroma.


Posebno veseli da je, evo, već nakon nepuna dva mjeseca od njegova donošenja, Plan zaživio u punoj mjeri: pokrenut je postupak za odobravanje istražnog prostora mineralnih sirovina-Duboka, donesena je Odluka o izradi UPU „Luka“, u tijeku je izdavanje dozvola za produljenje staze Zračne luke Brač i za izgradnju vinarskih podruma na lokaciji Grabice, izrađeni su prvi projekti za lokacijsku dozvolu za izgradnju sunčane elektrane „Brač“, ugovorena je izrada projektne dokumentacije za uređenje plaže Treće lučice…

Tekst objave (PDF)

 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća