• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

POZITIVNI TURISTIČKI REZULTATI Ispis E-mail

novost







Do 15. kolovoza 2016. godine u Općini Pučišća ostvareno je 18.876 turističkih noćenja što je za 16.22% više nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tom je registrirano 3060 dolazaka što znači da se gosti u prosjeku zadržavaju nešto više od 6 dana. Ukupan broj prijavljenih noćenja u navedenom razdoblju s uključenim nekomercijalnim noćenjima iznosio je 22.418. Usporedbe radi, u čitavoj 2009. godini registrirano je ukupno 1.573 dolazaka i ostvareno 10.358 noćenja. Od 2009. do danas porastao je i ukupan smještajni kapacitet za oko 200 kreveta, u porastu je takozvani „robinzonski turizam“, sve je više organiziranih izletničkih tura, otvoreno je nekoliko novih ugostiteljskih objekata i trgovina, raste ponuda i prodaja svih vrsta bračkih suvenira, polako se na tržištu pojavljuju i prvi proizvođači ekološke hrane…

Nautički promet također bilježi značajan rast. Do 15. kolovoza 2016. godine registrirano je 1083 uplova različitih plovila u luku Pučišća što je porast od čak 40.65% u odnosu na isti period prošle godine, a za privez tih plovila naplaćeno je 275.960 kn ili 31.64% više nego 2015. godine. Usporedbe radi, u čitavoj 2009. godini naplaćeno je 150.497 kn za privez brodova. Do 15. kolovoza naplaćeno je i 86.250 kn za komunalne usluge u luci (električna energija, voda, odvoz otpada).

Zbog ovolikog rasta nautičkog prometa (oko 2.6 puta u odnosu na 2009.), ove se godine posebna pažnja posvetila redu u luci. Zabilježeno je ukupno 18 postupanja lučkih redara u kojima su brodari zatečeni u postupanju suprotno pravilniku o redu u luci (uglavnom pranje brodova različitim deterdžentima). U 3 slučaja nesavjesni vlasnici su zbog takvog ponašanja bili prijavljeni nadležnoj lučkoj upravi i lučkoj kapetaniji. Pozitivno je da nisu evidentirani slučajevi ponavljanja prekršaja od strane istog brodara te da je ukupan broj slučajeva onečišćenja u stalnom padu usprkos rastu prometa u luci. Pozivamo građane da sve slučajeve kršenja reda u luci pravovremeno prijave dežurnom lučkom redaru ili putem ureda Turističke zajednice Općine Pučišća.

Iako ovi suhoparni podaci nisu i ne mogu biti jedini pokazatelj niti vodič u razvoju turizma na području Općine Pučišća, ohrabruje činjenica da sve veći broj naših građana direktno ili indirektno ostvaruje dodatne prihode iz turističke djelatnosti. Naše napore ćemo i dalje usmjeravati na realizaciju Strateškog programa projekata Općine Pučišća do 2020. godine (Službeni glasnik Općine Pučišća br. 6/14) u kojem razvoj turizma i mreže djelatnosti u službi turizma zauzima važno mjesto, a već se realizira kroz konkretne mjere (projekt uređenja plaže Treće lučice, izrada urbanističkog plana za turističku zonu izvan naselja u uvali Luke, uređenje obale u Pučišćima, uređenje javnih prostora i sadržaja, priprema projekata za ulaganja u obnovu kulturne baštine, edukacija za mlade poduzetnike u ekološkoj poljoprivredi…).

Fotogalerija: Turistička sezona 2016.




 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća