• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

REAGIRANJE OPĆINSKOG NAČELNIKA NA JAVNI ISTUP PROF.DR.SC. ALENA SOLDE Ispis E-mail

novost







U emisiji „Auspuh“ Radio Splita emitiranoj 07. rujna 2016. godine prof.dr.sc. Alen Soldo komentirao je nedavno potpisivanje ugovora između Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke Marconi inženjering d.o.o. iz Splita za radove na uređenju dijela obale u Pučišćima s posebnim naglaskom na postupak pribavljanja potrebnih dozvola za gradnju.

U svom istupu prof. Soldo naglašava kako pozdravlja uređenje obale, ali da smatra pogrešnim građenje gatova. Navodi kako, usprkos nizu sastanaka s Lučkom upravom i općinskim načelnikom na tu temu nije prihvaćen njegov prijedlog da se gatovi izbace iz projekta pa će zbog toga i zbog činjenice da je u postupku pribavljanja dozvola „namjerno zaboravljen“ dio zakonske procedure podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih.

Ovim putem želim naglasiti dobru i korektnu suradnju s prof. Soldom na ovom projektu pa me ovakav njegov istup u najmanju ruku čudi.

Naime, prof. Soldo se u siječnju ove godine, nakon što je pribavljena i postala pravomoćna građevinska dozvola za ovaj zahvat, službenim dopisom s adrese Sveučilišta u Splitu obratio Općini Pučišća s prijedlogom da se angažira Sveučilište u Splitu, a kako bi se dodatnom analizom morskih strujanja i izmjene vodenih masa otklonile sumnje oko toga može li projekt bitno promijeniti i ugroziti postojeću cirkulaciju mora u pučiškom akvatoriju.

Općina Pučišća je, usprkos činjenici da je dozvola već tada bila pravomoćna, zatražila i dobila stručno mišljenje Sveučilišta u Splitu kojim su te sumnje nedvosmisleno otklonjene i to smo mišljenje dostavili prof. Soldi. Nakon toga, dakle već punih šest mjeseci, nije bilo nikakvih dodatnih zahtjeva od strane prof. Solde pa sam uistinu mislio da je taj problem na obostrano zadovoljstvo riješen.

Vezano za optužbu kako je dio zakonske procedure „namjerno zaboravljen“, želim naglasiti kako postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš nije provodila ni Općina Pučišća ni Lučka uprava nego Ministarstvo zaštite okoliše i prirode koje je u tom postupku, postupajući po zakonu, donijelo i odgovarajuće rješenje. Obzirom da je to rješenje bilo preduvjet za pribavljanje lokacijske i građevinske dozvole, ne vidim načina kako se nešto moglo zaboraviti pa makar i namjerno. U postupku ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, kao i u postupku pribavljanja lokacijske i građevinske dozvole mogli su sudjelovati svi zainteresirani građani pa tako i prof. Alen Soldo. U svakom slučaju, o zakonitosti cijelog postupka očitovat će se i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kojem osobno i u ime Općine Pučišća stojim na raspolaganju.

Ono što je puno važnije od svih procedura i kaznenih prijava je utjecaj zahvata na naša Pučišća, našu uvalu i naše građane. O tome nemam apsolutno nikakve dvojbe: radi se o vrhunskom projektu na kojem su radili najbolji stručnjaci vodeći računa o svim specifičnostima pučiškog zaljeva.

Kao argument za gornje navode, objavljujemo službenu prepisku s prof. Alenom Soldom i Sveučiištem u Splitu.

1. Dopis općini prof.dr. sc. Alena Solde od 19.01.2016. (PDF)

2. Zahtjev Sveučilištu za stručnim mišljenjem (PDF)

3. Stručno mišljenje Sveučilišta u Splitu (PDF)

4. Odgovor općine prof.dr.sc. Alenu Soldi (PDF)

 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća