• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

POZIV STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PUČIŠĆA Ispis E-mail

novost










POZIV NA PRIDRŽAVANJE PROTUEPIDEMIJSKIH MJERA I PREPORUKA

Stožer civilne zaštite Općine Pučišća, od svoje aktivacije dana 17.03.2020. godine do danas na dnevnoj bazi prati stanje i provodi mjere na suzbijanju epidemije bolesti COVID-19 na području Općine Pučišća. U proširenom sastavu Stožera je ukupno 15 osoba uključujući predstavnike Ravnateljstva civilne zaštite, Crvenog križa, HGSS-a, MUP-a, Aerodroma Brač i DVD-a Pučišća. U Stožeru su i liječnici koji djeluju na području općine te ostali članovi iz sva tri naša naselja. U aktivnostima ophodnje i kontrole provedbe mjera uključeno je 14 osoba, osobito aktivno u prvom valu epidemije. U toj fazi izdano je oko 1600 propusnica za putovanje izvan mjesta prebivališta. Općina Pučišća sudjelovala je i u radu Kriznog stožera otoka Brača do 24.08.2020. godine kada smo istupili iz tog tijela nakon čega je isto formalno-pravno i stvarno prestalo postojati. Od početka epidemije zabilježili smo ukupno 17 slučajeva oboljenja u Općini Pučišća, uglavnom u prvom valu, a kasnije sporadično i to jedan slučaj u srpnju, dva u kolovozu i jedan u rujnu. U kolovozu smo, nažalost, imali i prvi slučaj preminule osobe koja je, uz brojne komorbiditete, bila pozitivna i na virus SARS-CoV-2. Posljednji slučaj oboljenja potvrđen je 09.09.2020. godine. Dakle, u zadnja 43 dana nismo imali novozaraženih osoba, barem ne službeno.

Savjesnom provedbom mjera u tri objekta dječjeg vrtića, u četiri školska objekta i učeničkom domu, u tri poštanska ureda, ambulantama, trgovinama i drugim objektima s većom fluktuacijom ljudi, uspjeli smo zadržati situaciju pod kontrolom. Osobito je za pohvaliti nastojanja župnika, svećenika i časnih sestara u svim našim mjestima da se mjere dosljedno provode za vrijeme vjerskih obreda. Pogrebi se odvijaju na siguran, primjeren i dostojanstven način. Problema nije bilo ni sa većim okupljanjima oko proslava Dana Općine i prve svete pričesti u Pučišćima i Pražnicama. Korištenje općinskih dvorana za različite aktivnosti bilo je odgođeno do 12.10.2020. godine, upravo s razlogom da se sagledaju eventualne epidemiološke posljedice početka školske godine i spomenutih rizičnih okupljanja u rujnu i listopadu.

Neozbiljno bi međutim bilo očekivati da se dramatične brojke iz ostatka Hrvatske (jučer 1424 slučaja odnosno 26% testiranih pozitivno) i Županije (jučer 177 novooboljelih odnosno 19% testiranih pozitivno) neće narednih dana prenijeti i na otoke, na Brač i u našu sredinu. Na Hvaru je već zabilježeno značajnije žarište, a jučer je potvrđen i jedan slučaj u Postirima. Takav nepovoljan razvoj događaja moguće je spriječiti ili barem odgoditi uz malo odricanja i dodatne pažnje.

Vodeći računa o svemu navedenom, Stožer civilne zaštite Općine Pučišća poziva vas na dosljednu provedbu svih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a osobito:

1. Korištenje maski za lice i medicinskih maski prema preporukama. Uočen je problem s provedbom mjere u ugostiteljskim objektima i javnom prijevozu (putnički i radnički autobusi te trajekt). Također, dio djelatnika u trgovinama i kafićima ne nosi maske na ispravan način. Maske je potrebno nositi i u osobnim automobilima ako istim vozilom putuje više osoba koje nisu iz istog kućanstva (uočen problem vezano za prijevoz u polje i iz polja radi berbe maslina).

2. Pojačanu dezinfekciju ruku na ulazu u kafiće, trgovine, ambulante i javne objekte. Iako su dezinfekcijska sredstva postavljena, potrebno je građane upozoriti na njihovo korištenje.

3. Držanje propisane distance. Problem je uočen u zatvorenom dijelu ugostiteljskih objekata. Vlasnici moraju osigurati da u tim objektima ne bude stajaćih mjesta oko šanka i uz visoke stolove.

4. Na ulazu u ugostiteljske objekte potrebno je postaviti sva propisana upozorenja i obavijest o maksimalnom dopuštenom broju gostiju.

5. Redovito provjetravanje svih prostora u kojima boravi više osoba (vrtići, škole, čekaonica ambulante, kafići, trgovine…).

6. Preporuča se vrtićima i školama da što veći dio aktivnosti/nastave provode na otvorenom.

7. Preporuča se župnicima da se do daljnjeg održavaju tihe mise (bez pjevanja).

8. U odnosu na četiri najavljena vjenčanja do kraja ovog mjeseca i slavlje prve svete pričesti u Gornjem Humcu ove nedjelje, pozivamo sve sudionike na poseban oprez i poštivanje propisanih mjera.

Ovim putem zahvaljujemo našim građanima i gostima na dosadašnjoj suradnji i razumijevanju. Još jednom pozivamo sve dionike na dodatan napor kako bi se povoljna epidemiološka situacija na području Općine Pučišća takvom i održala što je moguće dulje.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PUČIŠĆA

POZIV STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PUČIŠĆA (PDF)





 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća