• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

JAVNO SAVJETOVANJE: ODLUKA O VISINI PAUŠALNOG POREZA ZA IZNAJMLJIVAČE Ispis E-mail
Člankom 57. stavkom 3. Zakona o porezu na dohodak („Narodne novine“ br. 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 138/20, 151/22 i 114/23) propisano je da je predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave obvezno donijeti odluku kojom će propisati visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koje ne mogu biti manje od 19,91 euro niti veće od 199,08 eura. Nadalje, člankom 2. Pravilnika o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu („Narodne novine“ br. 1/19, 1/20, 138/20, 1/21 i 156/22) propisano je da tom odlukom utvrđuje visina paušalnog poreza po krevetu, po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp-odmorištu i po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj. Člankom 3. istog Pravilnika propisano je da se visina paušalnog poreza donosi za područje naselja u kojem se djelatnosti iznajmljivanja i smještaj pružaju, a samo iznimno i prema ulicama u naselju.

Trenutno je na snazi Odluka o visini paušalnog poreza po krevetu, po smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj na području Općine Pučišća („Službeni glasnik Općine Pučišća“ br. 1/19) prema kojoj se visina paušalnog poreza po krevetu određuje u iznosu od 255,00 kn za Pučišća, 210,00 kn za Gornji Humac i 150,00 kn za Pražnica. Nadalje, visina paušalnog poreza po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp-odmorištu određuje se u iznosu od 297,50 kn za Pučišća, 245,00 kn za Gornji Humac i 175,00 kn za Pražnica, a visina paušalnog poreza po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj određuje u iznosu od 255,00 kn za Pučišća, 210,00 kn za Gornji Humac i 150,00 kn za Pražnica.

Predloženim nacrtom akta odredila bi se jednaka visina paušalnog poreza po krevetu, po smještajnoj jedinici u kampu i po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj s razlikom da bi ista za naselje Pučišća kao turistički najrazvijenije iznosila 40,00 eura, za Gornji Humac 30,00 eura, a za Pražnica koja ostvaruju najmanji broj noćenja u iznosu od 25,00 eura. Ovo bi i nadalje bile najniži iznosi paušalnog poreza u neposrednom okruženju, a osigurali bi zadržavanje razine ulaganja u turističku infrastrukturu. Odluka bi bila u primjeni od 2024. godine.

Ova Odluka ima utjecaj na interes građana i pravnih osoba na području Općine Pučišća, pa se stoga, sukladno članku 11. Zakona o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“ br. 25/13, 85/15 i 69/22) provodi postupak savjetovanja s javnošću.

Molimo zainteresiranu javnost da najkasnije do 4. prosinca 2023. godine putem priloženog obrasca uputi svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe na Nacrt prijedloga Odluke.

Obrazac je potrebno ispuniti na računalu i dostaviti ga u otvorenom obliku (Word dokument) na adresu elektroničke pošte  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  zaključno s danom 4. 12. 2023. godine. Po isteku roka za dostavu mišljenja, prijedloga i primjedbi, izradit će se Izvješće o provedenom savjetovanju koje će sadržavati zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za eventualno neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi. Izvješće će se objaviti na službenim mrežnim stranicama Općine Pučišća.

Zaključak o utvrđivanju nacrta prijedloga Odluke

Nacrt prijedloga Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja

Obrazac sudjelovanja u javnom savjetovanju
 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća