• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

ODRŽANA 15. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA Ispis E-mail

novost







U srijedu, 27. ožujka 2024. godine, održana je 15.sjednica Općinskog vijeća Općine Pučišća kojoj su nazočilisvi vijećnici, općinski načelnik Marino Kaštelan, pročelnica Antica Novačić, viša referentica za financije i proračun Sonja Radić te u svojstvu javnosti Jurica Martinić.

Na početku sjednice, vijećnik Dražen Šesnić postavio je pitanje zemljišnoknjižnog stanja općinskih objekata na trgu u Gornjem Humcu. Načelnik je iznio usmeni izvještaj o stanju vlasništva, ali je predložio da detaljnije stanje s pregledom svih ZK uložaka i prijedlogom daljnjih radnji pripremi za narednu sjednicu. Milan Kalilić je pitao kakav je plan s otkupljenim zemljištem na Toliji. Načelnik Kaštelan je potvrdio da je cjelokupna kupoprodajna cijena od 45.000,00 EUR isplaćena prema ugovornim rokovima i da je prodavatelj 25. ožujka 2024. godine ovjerio Potvrdu o primitku kupoprodajne cijene koja je priložena uz već ranije podneseni prijedlog za uknjižbu Općine Pučišća. U Proračunu za ovu godinu nisu planirana značajnija sredstva za uređenje zemljišta, ali se nada da će se uspjeti pripremiti zemljani parking na dijelu uz ulicu Vicka Prodića. Također, Kalilićpita za lokaciju na koju bi se postavilo kupljeno cageball igralište koje je nabavljeno od strane TZO Pučišća, a uz sufinanciranje grupe građana i Općine Pučišća. Kaštelan je odgovorio da je isto predviđeno za povremenu montažu za potrebe održavanja turnira, ali da je otvoren za sve prijedloge ukoliko se nađe odgovarajuća trajna lokacija.Doris Martinić Antičević je pitala kakve su mogućnosti vezane za realizaciju prijedloga o prenamjeni kino dvorane. Načelnik je odgovorio kako je taj prijedlog o polivalentnoj dvorani iznio kako bi se na neki način propitalo i javno mijenje jer se radi o osjetljivoj temi s kojom ne treba ići bez dobrog promišljanja te da još uvijek nikakve aktivnosti po tom pitanju nisu poduzete. U međuvremenu je za sljedeći tjedan zakazan sastanak u Županiji na temu školske sportske dvorane kod DV Pučišća pa drži da i zbog toga ipak treba pričekati razvoj situacije.

Nakon vijećničkih pitanja, jednoglasno je usvojen sljedeći dnevni red:

- usvajanje zapisnika sa 14. redovne sjednice Općinskog vijeća

1. Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Pučišća za razdoblje od 2024. do 2028. godine

2. Odluka o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Pučišća

3. Odluka o plaći i drugim pravima iz radnog odnosa Općinskog načelnika Općine Pučišća

4. Odluka o izmjeni Odluke o koeficijentima i osnovici za obračun plaće zaposlenika u Narodnoj knjižnici „Hrvatski skup“ u Pučišćima

5. Odluka o davanju prethodne suglasnosti na Odluku o plaćama zaposlenih u Dječjem vrtiću Pučišća

6. Odluka o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi u vlasništvu Općine Pučišća – Javni prolaz između ulica Lumbordica i Put Punte

7. Razno

Plan upravljanja se po prvi put donosi po novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama te vrijedi do 2028. godine i podložan je izmjenama i dopunama od strane Općinskog vijeća, a sve u propisanoj proceduri i uz brojne suglasnosti nadležnih tijela. Po usvajanju i objavi Plana, potrebno je dobiti završnu suglasnost Županije i onda raspisati natječaj za dozvole na pomorskom dobru. Odluku o davanju dozvola opet donosi Općinsko vijeće. Plan je usvojen jednoglasno.

Slijedile su četiri točke s odlukama vezanim za plaće u općinskim službama, plaći općinskog načelnika te plaćama u Narodnoj knjižnici „Hrvatski skup“ i u Dječjem vrtiću Pučišća. Uvodno je načelnik obrazložio da su ove odluke potaknute donošenjem nove uredbe Vlade o koeficijentima u javnim službama i realnim povećanjem troškova života. Ovi razlozi, a osobito veliko povećanje plaća u školstvu potaklo je do sada tri jedinice lokalne samouprave na Braču da značajno povise plaće zaposlenima u njihovim dječjim vrtićima, i to konkretno u Bolu, Supetru i Postirima. Nakon tih povećanja koja su se dogodila koncem prošle godine, plaće u DV Pučišća su po prvi put ostale na znatno nižoj razini u odnosu na navedene vrtiće. Donošenjem novog Statuta i Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu DV Pučišća te zahvaljujući nešto boljim prihodima Proračuna i sredstvima pomoći Vlade za održivost dječjih vrtića, ostvarile su se pretpostavke za povećanje plaće i u našem dječjem vrtiću. Načelnik je istaknuo kako mu je prijedlog koji je ravnateljica uputilaprihvatljiv i da se radi o ukupnom povećanju troška plaća u DV Pučišća za oko 3.200 EUR mjesečno ili za oko 38.000 EUR godišnje. Tome treba pridodati i novi trošak od oko 1.300 EUR mjesečno odnosno cca 16.000 EUR godišnje za vanjski računovodstveni servis Vrtića. U kontekstu povećanja troškova života i povećanja plaća zaposlenih u vrtiću, bilo je potrebno u određenoj mjeri povećati i plaće u općinskim službama i u Knjižnici. Načelnik je predložio i izmjenu odluke o njegovoj plaći na način da se kao osnovica uzima zakonom propisana osnovica za državne dužnosnike uz koeficijent 4.26, a ne, kako je bilo do sada, da se pri obračunu plaće načelnika koristila osnovica državnih službenika i namještenika koja je znatno veća. Ovime je trošak plaće načelnika smanjen za oko 200 EUR. Predloženim izmjenama bi ukupni trošak plaća svih zaposlenih u Općini, općinskih službenika, namještenika i općinskog načelnika bio povećan za oko 1.000 EUR ili 12.000 EUR godišnje mjesečno. Ukupni trošak plaća u Knjižnici bio bi povećan za oko 400 EUR mjesečno ili za 4.800 EUR godišnje. Ukupno sva predložena povećanja u Općini, Vrtiću i Knjižnici na godišnjoj razini iznose oko 56.000 EUR.

Na početku rasprave o drugoj točki dnevnog reda, vijećnik Stjepan Kusanović predložio je korekciju predloženih koeficijenata za namještenike odnosno čistače i to s koeficijenta 1.05 na koeficijent 1.10. Načelnik obrazlaže kako se vodio usporedbom s koeficijentom spremačice u Vrtiću, ali prihvaća prijedlog jer se ne radi o istim uvjetima rada. Odluka je uz ovu izmjenu donesena jednoglasno.

Odluke pod točkama tri i četiri dnevnog reda donesene su jednoglasno bez dodatne rasprave.

Prethodna suglasnost na Odlukuplaćama zaposlenih u Dječjem vrtiću Pučišća dana je također jednoglasno, ali nakon duže rasprave. Najviše je razlika u stavovima bilo o tome trebaju li zaposleni na istom radnom mjestu s različitom stručnom spremom imati i različite koeficijente. U konačnici je prevladao stav da su to po Pravilniku o unutrašnjem ustrojstvu jednaka radna mjesta i da za jednaka radna mjesta i jednake obveze treba biti jednaka plaća kako je uostalom i stajalo u prijedlogu Odluke na koji se daje suglasnost.

U točki pod rednim brojem šest donesena je Odluka o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi u vlasništvu Općine Pučišća. Radi se o javnom prolazu – stepeništu između ulica Lumbordica i Put Punte. Ova odluka će pomoći kod izdavanja građevinske dozvole za izgradnju kolektora odvodnje otpadnih voda u ulici Lumbordica.

Pod točkom Razno vijećnica DorisMaritnić Antičević istaknula je dva prometna problema na predjelu Botak i to neuređeno proširenje iza Klesarske škole i nedostatak znaka slijepe ulice na nekoliko mjesta. Načelnik Kaštelan je odgovorio da će se ti problemi riješiti prilikom skorih radova asfaltiranja.

Ovime je Vijeće završilo s radom te je predsjednica Rošker zaključila 15. sjednicu.

 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća