• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

VELIKE NOVOSTI U SOCIJALNOM PROGRAMU OPĆINE! Ispis E-mail

novost







Program socijalne skrbi Općine Pučišća u 2024. godini usvojen na 14. sjednici Općinskog vijeća od 21. prosinca 2023. godine („Službeni glasnik Općine Pučišća“ br. 7/23) donosi brojne novine koje mogu biti zanimljive široj javnosti.

PROGRAM „ZAŽELI“
Od ukupno predviđenih 176.400,00 eura za realizaciju Programa, najveći dio od 108.000,00 eura odnosi se na provedbu projekta „ZAŽELI – program prevencije institucionalizacije u Općini Pučišća". Projekt je usmjeren na starije i nemoćne osobe u cilju da se takve osobe, uz pruženu potporu i skrb, što je dulje moguće zadrže u vlastitom domu. Za projekt su Općini odobrena sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 297.000,00 eura za period provedbe u trajanju od približno tri godine. Nakon potpisa ugovora o sufinanciranju s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Općina će pokrenuti natječaj za zapošljavanje 6 osoba koje bi skrbile o najmanje 36 potrebitih koji bi na mjesečnoj bazi dobivali i besplatni paket kućanskih potrepština.

POKLON BONOVI, JEDNOKRATNE POMOĆI…
Nastavlja se i s dodjelom božićnih poklon bonova starijim osobama, ali od ove godine u povećanom iznosu od 50,00 eura. Uz postojeće institute jednokratne novčane pomoći, naknade za troškove stanovanja i uz nastavak sufinanciranja udruga iz područja socijalne skrbi (Brački pupoljci, Centar Juraj Bonači i dr.), od ove godine se značajno povećavaju naknade za novorođenu djecu, uvode se potpore za djecu do njihove 3. godine živote te se proširuje program potpore roditeljima učenika i studenata.

JEDNOKRATNA POMOĆ ZA NOVOROĐENO DIJETE
Pravo na pomoć za novorođeno dijete ostvaruju roditelji novorođenog djeteta s prebivalištem na području Općine Pučišća u iznosu od 1.000,00 eura za prvo dijete, a za svako sljedeće dijete se iznos od 1.000,00 eura uvećava za po 250,00 eura. Pravo na pomoć za novorođeno dijete utvrđuje se u upravnom postupku rješenjem pročelnika, a temeljem podnesenog zahtjeva roditelja kojem se prilažu najmanje rodni list djeteta, dokaz o prebivalištu djeteta i barem jednog roditelja na području Općine Pučišća, preslik osobne iskaznice oba roditelja i podaci računa za uplatu pomoći.

GODIŠNJE POTPORE ZA DJECU ZAKLJUČNO DO NAVRŠENE 3. GODINE ŽIVOTA
Pravo na godišnju potporu za djecu do zaključno navršene treće godine života ostvaruju roditelji djece s prebivalištem na području Općine Pučišća u iznosu od 500,00 eura godišnje pri navršavanju prve, odnosno druge, odnosno treće godine života djeteta. Pravo se utvrđuje u upravnom postupku rješenjem pročelnika, a temeljem podnesenog zahtjeva roditelja kojem se prilažu najmanje rodni list djeteta, dokaz o prebivalištu djeteta i barem jednog roditelja na području Općine Pučišća, preslik osobne iskaznice oba roditelja i podaci računa za uplatu pomoći. Zahtjev se podnosi u roku od tri mjeseca od navršavanja prve, odnosno druge, odnosno treće godine života djeteta.

NOVČANA POTPORA RODITELJIMA UČENIKA I STUDENATA
Pravo na novčanu potporu temeljem javnog poziva objavljenog u skladu s ovim Programom imaju roditelji ili skrbnici učenika osnovne, srednje škole ili studenata:

• koji su ostvarili osobiti uspjeh tijekom školovanja (sudjelovanje na županijskom, državnom ili međunarodnom natjecanju iz bilo kojeg školskog predmeta za učenike osnovne i srednje škole u školskoj godini koja je prethodila danu objave javnog poziva, a za studente odnosno apsolvente redovito položeni svi ispiti s prosjekom ocjena od najmanje 3,50 u akademskoj godini koja je prethodila danu objave javnog poziva),

• koji dolaze iz obitelji s dvoje i/ili više djece, ako se najmanje dvoje djece istovremeno školuje (osnovna škola, srednja škola ili studij), a koji su redovito upisali školsku/akademsku godinu koja je u tijeku na dan objave javnog poziva pri čemu se potpora ostvaruje za svako dijete koje se školuje izvan otoka (srednja škola, studij).

Pravo na potporu može se ostvariti po obje navedene osnove i za više djece pri čemu potpora po svakoj osnovi po djetetu iznosi 500,00 eura godišnje. Javni poziv za potpore roditeljima učenika i studenata objavljuje se u periodu od 1. – 31. listopada na oglasnim pločama i službenim internetskim stranicama Općine Pučišća.



 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća